Чистотата в Дома и Ефекти за Природата

Чистотата в Дома и Ефекти за Природата

Удовлетворението ни от успешно завършеното неделно чистене може би няма да е толкова голямо, ако си дадем сметка, че след всяко наше чистене в природата се изхвърля голямо количество токсини, които никога няма да се разградят. Повечето от тези токсини са произведени от петролни продукти и освен че замърсяват природата, те много често стигат обратно до нас и водят до редица здравословни проблеми като стерилитет, хормонални разстройства, рак и други.

В действителност всяко наше домашно почистване е още една форма на замърсяване на природата. Предствете си какво се случва когато всяка седмица десетки хиляди семейства решат, че е време да „разтребят“ вкъщи. Цели реки от токсични препарати за почистване на под, белини, препарати за мебели се изливат в реките ни.

Разбира се, това не означава, че домовете ни трябва да тънем в мръсотия. Решението на проблема или поне пътят към разрешаването му започва с малките стъпки. Промяната в дребните навици от ежедневието ни са тези, които имат потенциала да доведат до голямата промяна без да се налага кой знае колко да променяме начина си на живот. Така от една страна ние не жертваме голяма част от удобствата на модерния живот, а от друга помагаме за намаляването на замърсяването на нашия общ дом – Земята. Един допълнителен плюс, който можем да добавим е, че някои от тези мерки освен всичко друго ще ви донесат и чисто лична полза, за която иначе може да не сте се замисляли.

Примери за това как можем с малки стъпки и промени в навиците си да намалим замърсяването са много:
• Ако само започнете да се събувате пред вратата на дома ви, а не вътре, ще се налага да чистите пред вратата много по-рядко с опасни за природата препарати. Ползата за вас е, че ще имате по-малко разходи за материали за почистване и повече свободно време за по-приятни занимания.
• Ако вместо батерии за еднократна употреба, инвестирате еднократно в такива за многократна употреба, ще намалите значително количеството токсини, които изхвърляте в околната среда всеки път когато изхвърляте изхабените батерии. Ползата за вас ще са намалените разходи за батерии.
• Ако си изградите навик да изстисквате въздуха от пластмасовите бутилки преди да ги изхвърлите на боклука, ще спестявате място в камионите за изовзване на боклука и ще ги направите многократно по-ефективни. Ползата за вас е, че ще изхвърляте по-рядко боклука 😉
• Вместо да прибягвате до изкуствени и вредни за здравето ароматизатори за помещенията у дома, можете да ползвате сода бикарбонат (сода за хляб) за помещенията, в които имате неприятна миризма. Отделно у нас има богато разнообразие от естествени билки и миризми, с които можете по естествен път да постигнете свежо ухание в дома ви. Ползата за вас би била по-малкото разходи за ароматизатори, някои от които ползват дори и електричество.

Примерите са много! Важното е да решите, че искате да направите тази промяна в навиците си, а от там нататък достатъчно е да се замислите, за да видите колко много са начините за намаляване вредните за природата навици в поддържането на домакинската работа. Това може да е вашият малък еко проект или идея в България.

Ако имате по-всеобхватна идея, публикувайте я на „ЗаБългария“ и я реализирайте с набраната подкрепа. Нека покрай вашия проект много хора да разберат за идеята ви, да станат съмишленици и да донесем промяна към по-добро за живота и природата ни!