1 Лев за Невидима Промяна

1 Лев за Невидима Промяна

Напоследък с масовото използване на Facebook и останалите социални мрежи се създава впечатлението, че хората стават по-активни. За съжаление много често резултатите показват друго! Всеки един от нас е бил свидетел на случаи, когато във Facebook се създава група или стартира инициатива, която получава „подкрепа“ или лайкове от хиляди, а няколко стотин обещават да участват. Най-накрая когато отиваме на самото събитие виждаме, че сме малка група от няколко десетки души. Явно обещанията, както всичко останало в съвременния ни живот, се превърнаха в нещо с ниска „стойност“ за хората.

Повечето положителни инициативи не се нуждаят от много активни в осъществяването им участници, но винаги имат нужда от ресурси, като пари или някакви материали. Ентусиастите захванали се с дадена инициатива имат нужната мотивация и са отделили свободно време за осъществяването й, но това не означава, че останалите не трябва да ги подкрепят по какъвто начин могат.Разбира се, някои ще кажат, че времената са забързани и натоварени и на човек не му остава време, но колко от нас са се замисляли за пропиляното лично време в безцелно „обикаляне“ из социалните мрежи. Обикновено си намираме оправдание за бездействието си и смятаме че другите се занимават с дадена инициатива, защото имат възможност. Или просто си казваме, че това не е нашата кауза!В източните учения има една мисъл, която звучи горе-долу така: „Важен е пътят, а не целта!“. Много често отказваме подкрепа на идея, само защото сме си поставили различна цел или приоритет. За наше учудване в повечето случаи се оказва, че точно тази безинтересна за нас идея или инициатива ни е донесла по косвен път повече положителни неща, отколкото онези, които са ни били пряка цел.

Това е и нашето разбиране за идеята да вършим правилното, което неминуемо ще ни заведе до „правилната“ крайна цел. Ако всеки един от нас има свой личен бюджет от време или пари (било то 1 час или 1 лев на месец), който отделя за положителни инициативи, всички ние ще останем изненадани от неочакваните ефекти и къде може да се озовем на края на пътя.

Например, aко група графити артисти събират подкрепа за изрисуването на градска стена (колкото и това да не ви касае директно), това би имало много положителни ефекти и за вас като живущ в града или просто като член на обществото:
• Винаги, когато минавате покрай стената ще получавате удовлетворение от хубавата рисунка и от това, че с подкрепата си сте част от нея;
• Рисунката ще разнообразява сивата градска среда, с която сте свикнали;
• Давате надежда на млади артисти, че могат да се развиват в България и че това, което правят е ценно;
• Рисунката дава пример на подрастващите ваши синове или дъщери какво трябва да се стараят да рисуват, а не просто да драскат по улиците;
• И може би още много други незнайни положителни ефекти.

Нека просто всички опитаме да бъдем активни, за да не спираме да срещаме положителни изненади!