Горчивият Вкус на Подсладителите

Горчивият Вкус на Подсладителите

Забелязали ли сте как в последните 10-15 години подсладителите си пробиват все по-усилено път към по рафтовете със стоки по магазините? Ако допреди няколко години напитките без захар бяха модно нововъведение и изобщо нещо различно, предназнчено за маниаците на тънката талия, то напоследък надписите „0 Kcal“ и „Без захар!“ могат да се видят по етикетите на всевъзможни знайни и незнайни марки безалкохолни напитки.

Всъщност причината не е в това, че производителите се притесняват за излишните ни килограми, а чисто и просто е въпрос на разходи и печалба. Истината е, че изкуствените подсладители са много по-евтини и много по-силни (около 200 пъти по-сладки) от колкото истинската захар. Стремежът за повече приходи кара все повече производители да посягат към химията като средство за подслаждане на продуктите им. Стигнали сме до там, че ако допреди години гледахме дали напитката е нискокалорична с подсладители, сега трябва да се радваме и оценяваме всяко безалкохолно или лакомство, което е направено с естествена захар!

Какъв е проблемът с изкуствените подсладители и защо изобщо „се хабим“ да пишем за тях?

Първите подсладители си пробиват път в магазините на запад в 80-те години на миналия век като средство за намаляване на поеманите калории и избягване на вредната захар. И макар те да са официално разрешени от здравните организации по света, има много изследвания, които приписват на подсладителите болести като рак, емоционални разстройства или затлъстяване. Тези изследвания не са сто процента подкрепени с доказателства, затова и подсладителите продължават да са част от дневната диета на много хора по света. Въпреки това през годините е имало не едно и две изследвания, които намират негативни последици от ползата на подсладители. Така например захаринът е подсладтел, който причинява рак у лабораторни мишки, а тестове на аспартама от 2005 г. допускат възможността той да причинява левкимия. И макар тези изследвания да не са официално признати и да са спорни, то все пак винаги остава нотката на съмнение: „Ами ако е истина?“

Ако у вас вече стои дилемата дали и как да приемате захар и подсладители, то истината според нас е в мярката. Друг логичен факт е, че естественото винаги е по-добро от изкуственото в природата. Естествените продукти са по-здравословният избор, но ако искате да поддържате и линията си, то ключът е в това да сте балансирани и умерени в употребата на захар (най-добре нерафинирана) и всичко ще бъде наред.

Ако на всяка цена държите да си спестите излишните калории, то винаги можете да пробвате някои от естествените подсладители като стевията или агаве. Или просто не обръщайте внимание на нито едно от горе-изброените, а си обуйте маратонките и направете редовния си крос от 5 километра! 🙂