Храната Която Не Изяждаме

Знаете ли колко хора умирaт от недохранване всеки ден, всеки час, всяка минута?
А знаете ли колко храна се изхвърля всеки ден в развитите държави?
А колко гори се изсичат ежегодно, за да се освободят нови обработваеми земи?
В помощ за намиране на отговори на тези въпроси е и проекта на създателите на това видео:

Това са въпроси, които едва ли чувате за първи път, а и целта ни не е да ви отегчаваме със суха статистика, факти и мрачни заключения. Цифрите са си цифри и колкото и да ги предъвкваме, те няма да се променят. Въпросът е какво може да направим, за да разходваме храната, която имаме по най-оптималния начин, така че да има за всички. Тъй като думите са си думи, пожеланията, пожелания, а резултатите се постигат само с истински действия, ще ви дадем няколко елементарни предложения, които всеки един може да се опитва да спазва когато пазарува, за да намали преразхода си на храна и да стимулира устойчиво земеделие.

  • Преди да отидете на пазар мислено си съставете списък с нещата, които искате да купите, за какво ще ги използвате и колко точно ви трябват. Презапасяването може да е рефлекс от миналото ни, но сега храната е навсякъде и ние я разхищаваме повече от всякога.
  • Когато имате възможност пазарувайте продукти, произведени в страната ни. Храната произведена в региона, където се продава със сигурност е по-свежа, не е третирана с химикали, за да се запази по-дълго, а разходите за транспортирането й са в пъти по-ниски. Така вие пазарувате по-свежа храна, намалявате въглеродния си отпечатък, а и помагате на някой местен производител да развива производството си.
  • Не купувайте нещо само защото е „на промоция“. Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е „Имам ли нужда от това?“. Презапасяването с храна е нещо като склонността ни да се обграждаме с купища излишни вещи – вреден навик, който ни ограничава и вреди.
  • Качеството пред количеството. Преди да купите кренвирши за вечеря, погледнете какво има в тях и преценете сами какво предпочитате да яде детето ви  – един килограм наблъскано с химия и оцветители парче изкуствен продукт или половин килограм истинско месо два пъти в седмицата. Когато пазарувате по-малко, но по-качествени продукти, шансът да се разочаровате от тях и да ги изхвърлите е по-малък, а така съответно намалявате и прахосаната храна.
  • Бъдете креативни в кухнята. Преди да решите, че нямате достатъчно продукти, за да приготвите любимата гозба и да хукнете към магазина, отворете хладилника, вижте какво имате в момента и помислете дали пък не можете да измислите нещо интересно с това, което вече имате. Всичко, което ви трябва е малко въображение и кураж да експериментирате. Така от една страна ще имате някаква интересна гозба, с която да се похвалите на приятели, а от друга ще сте оползотворили пълноценно старите продуктите в хладилника без да трябва да пазарувате отново.

Възможно е тези предложения да ви се струват малки и незначителни, за да могат да променят света, но не забравяйте, че това, което прави света такъв, какъвто е сме самите ние и нашите действия. Така както с проектите на „ЗаБългария“ искаме да накараме всеки един българин да стане част от добрите инициативи, променящи страната ни, така и решението на този проблем започва от мен, вас, той тя, те, ние…