Икономика и Свят на Малките Лъжци

Икономика и Свят на Малките Лъжци

Това е една тема за „истината за лъжата“, с която искаме да покажем, че всички си приличаме и няма малка и голяма несправедливост или лъжа. Знаете как често като гледаме или четем новини и научим за финансова измама на голяма фирма или за корпуционна схема в държавната администрация се възмущаваме дълбоко.

Много често се оказва, че въпреки големия размер на този тип „лъжи“ те са нищожни в сравнение с акумулираните дребни лъжи и „измами“, които всички ние правим в ежедневието си. Най-интересното е, че не само умишлено извършваме всякакъв тип нередности (против правилата и законите), а и колкото по-малки са те, толкова повече ги омаловажаме и дори считаме за нещо напълно нормално.

Проучвания доказват, че рационалното ни мислене е онова нещо, което ни позволява осъзнавайки малката лъжа, да я разглеждаме като нещо нормално. Проучванията показват, че големите „лъжци“ във всяка общност са изключително малко на брой в сравнение с малките „лъжци“. Друг интресен факт, е и че сумата на пропуснатите ползи от малките „лъжи“ е многократно по-голяма от тази на големите. Непремено изгледайте видеото към темата, за да научите още интересни подробности и факти за вас самите и съвременното общество и икономика като цяло.

В този ред на мисли, най-важното е всеки един от нас да се съсредуточи върху това, с което може да бъде полезен и по-добър. Намалете броя на малките „лъжи“ в живота си и ще се убедите, че независимо от ежедневните негативните новини в медиите, положителното в България ще преобладава. Малките ефекти (било то идеи или подкрепа на „ЗаБългария“) умножени по хиляди или дори милиони индивиди дават най-голям резултат.