Нашият Личен Въглероден Отпечатък

Нашият Личен Въглероден Отпечатък

Колкото повече се интересуваме от състоянието на света, в който живеем, толкова повече си задаваме въпроса, какво можем да направим, за да го запазим. Вземането на решението да имаме по-отговорно отношение към околната среда е без съмнение стъпка в правилната посока, но решението откъде да започнем, за да спасим планетата, може да бъде много по-трудно. В крайна сметка не всеки в България може да си позволи да си купи нов хибриден автомобил или да инсталира слънчеви панели на покрива си.

Но всъщност това ли е най-важното? Воденето на „по-зелен“ начин на живот не означава непременно да изхарчим хиляди левове. Напротив, има много елементарни, евтини и дори безплатни неща, които всеки може да прави ежедневно, за да намали въглеродния отпечатък, който оставя. А ето и няколко зелени съвета, които всеки българин може лесно да спазва без много усилия.

КУПУВАЙТЕ МЕСТНИ СТОКИ
Това е нещо, което почти всеки може да прави, независимо от доходите си. Купуването на местни стоки допринася за намаляването на разстоянието, което изминава храната до крайното си потребление, а освен това подпомага местните производители и доставчици на храни. Освен всичко друго, това е и свежа алтернатива, тъй като местната продукция, която купувате от пазара или от местни фермери е гарантирано прясна.

ВНИМАВАЙТЕ С БОКЛУКА
Всеки знае, че рециклирането помага да намалите въглеродния си отпечатък. Рециклирането води до намаляване на сметищата и на разходите за изхвърляне на боклука. Много благотворителни организации например набират средства чрез рециклиране на различни отпадъци, а хранителните отпадъци могат да бъдат превърнати в полезни вещества чрез компостиране.

ИНВЕСТИРАЙТЕ В ЗЕЛЕН ДОМ
Не е нужно да похарчите много средства за разни скъпи екологични подобрения, когато има толкова практични и икономични начини да пестите енергия в дома си. Добрата изолация на стените и покрива и проверката дали всички прозорци вкъщи се затварят добре е например едно добро начало. Ето такива наглед прости неща могат съществено да намалят сметката ви за отопление. Преминаването на енергоспестяващи крушки е още един начин за намаляването на разходите за енергия. Енергоспестяващите крушки може да са по-скъпи, но по-дългият им живот в сравнение с този на обикновените крушки, както и по-ниският им разход на енергия, ги правят много изгодни.

ИЗКЛЮЧВАЙТЕ УРЕДИТЕ
Това е нещо, което всеки може да прави без усилие – когато е възможно, изключвайте елекрическите уреди като компютри, зарядни за телефони и телевизори, когато не ги използвате.

ДАЙТЕ ПОЧИВКА НА АВТОМОБИЛА СИ
Както споменахме в началото, не всеки може да си позволи да си купи нов хибриден автомобил. Но това не означава, че не можете да промените нищо в начина си на пътуване. Растящите цени на горивата така или иначе се отразяват на всеки шофьор, така че това може да е подходящ момент да намалите използването на автомобила си. Например можете да сте по активен човек и да използвате градския транспорт, за да ходите на работа през седмицата, и да използвате колата само през уикендите или пък да си купите велосипед и по този начин да ограничите използването на автомобила, когато е възможно.

Това, разбира се, са само няколко съвета за намаляване на потреблението на енергия. И както виждате, не е необходимо да се превръщата във войнстващ екозащитник, за да промените нещата, когато можете да го постигнете с няколко бързи и лесни стъпки.