Отговорният Бизнес и Примерът на ИКЕА

Отговорният Бизнес и Примерът на ИКЕА


Нашите потребителски навици в нарастваща степен стават подвластни на големите хипермаркети, предлагащи безкраен избор от стоки и продукти всички на едно място. Политиката на тези магазини е почти винаги насочена към предлагане на разнообразни стоки на възможно по-ниски цени с цел да се привлекат максимален брой потребители.

Големите размери и популярността на тези магазини, били те за бързооборотни стоки, строителни хипермаркети, мебелни магазини и други, ги поставя в изключително изгодната позиция на „играчи“, способни да диктуват пазарните навици на потребителите. Именно тук идва важната роля на тези хипермаркети да направят стъпката, която да ги отличи от останалите, а именно чрез пазарната си политика да покажат на хората това кое е полезно и кое вредно за тях и за околната среда.

Като пример за това как един хипермаркет може да постъпи отговорно в името на доброто на всички ни е уникалната бизнес идея и политика на ИКЕА в САЩ.  В Америка , за разлика от Европа, няма политика за ограничаване потреблението на традиционните електрически крушки с „жичка“. Въпреки това, ИКЕА оповестява намерението си постепенно да изтегли от всички свои магазини крушките с жички и до 2016 напълно да прекрати продажбата им. Освен това компанията  планира до 2016 да подмени цялото осветление в магазините си с такова с LED крушки.

В случай, че не сте запознати с ползата от LED  осветлението, ще споменем само, че LED осветлението издържа 20 години повече от стандартните крушки и пести много енергия. Да, първоначалната инвестиция е малко по-висока, но тя се изплаща многократно и освен, че пестите електричество и съответно замърсявате по-малко земята, пестите и от сметката за ток.

Това е само единичен пример за отговорно поведение на търговец що се отнася до околната среда. Съчетано с добра разяснителна кампания, една такава политика би повишила знанията на хората за проблема и би ги накарала най-малкото да се замислят за навиците си, а не машинално да пазаруват. Освен това имаме ситуация, в която всички печелят – хипермаркета изгражда положителен имидж, хората разбират за ползата от един нов продукт и в дългосрочен план пестят средства и най-важното – намаляваме замърсяването на околната среда.

Тук  имаме шанс за промяна от горе надолу. Отговорните търговци, могат да изиграят своята роля в името бъдещето ни и така да излязат отвъд спиралата на потреблението – повече стоки, повече продажби, повече печалба и всичко това на всяка цена.

А вие срещали ли сте такива магазини? Ще се радваме да видим и публикуваме вашите примери за отговорни търговци…